Fattigmanssoppa

Det höstvinterruskar, både ute och i min plånbok. Under utgifternas prime time december lever vi på en inkomst. Jag ser det inte som ett problem, snarare som en god utmaning som kan vara nyttig att känna på för att veta vad man klarar. Givetvis kan jag känna oro ändå. Inte över december, men över en just nu oviss framtid.

I kylskåpet skralt. Jag stänger det och middagsmats-funderar. Byter blick och öppnar igen. Nu finns det ju fullt av mat; potatis, morot och kål! Att vara mat-magiker ligger inte naturligt för mig, men idag har vi så fantastiska hjälpmedel så det blir lätt att koka soppa på en spik. Jag Googlar helt enkelt ”potatis morötter kål” och får fram ”kålsoppa”.

En enkel klassisk rätt på det som man förmodligen hittade i skafferiet en senhöst i Sverige förr i tiden. Billiga råvaror som odlas här och kan vinterförvaras.

Här är recept på kålsoppa:

För ca 4 personer behövs:

ca 500 g vitkål
2 morötter
2 potatisar
1/2 gul lök
1 msk smör el valfri olja
2 tsk sirap
10 kryddpepparkorn
1-2 lagerblad
15 dl grönsaksbuljong
Ev salt och peppar

Gör så här:

Ansa och skär kålen i ca 2 cm stora bitar. Skala och tärna morötter, potatis och lök.
Bryn kål och lök i en kastrull med smör/olja tills det fått lite färg.
Ringla över sirap och bryn med ca 1 min.
Tillsätt övriga ingredienser.
Låt koka sakta 30 min.

Variationer: Byt ut buljongen till höns/köttbuljong och ha några skedar köttfärs eller frikadeller i.

Ska matlagningen gå fort så förbered potatis, morötter och kål dagen före och lägg allt i en skål med kallt vatten i kylen. Då håller det sig fräscht.

Soppan lagar sig själv på spisen och jag går ut i frosten en stund. Det luktar kål kring huset, med andra ord det luktar fis!

Vi sätter oss till bords och hela upplevelsen av soppan med doften, smaken är en resa tillbaka i tiden till farmor och mormors kök. Aha! Det är ju det här jag försökt efterapa men aldrig fått till. För inget är som att äta maten och sitta vid borden jag satt vid som barn. Mina egna barn håller inte med, kålsoppan är ett äkta bottennapp.

Tidigare har jag försökt göra farmors grönsakssoppa. Frågat henne flera gånger om exakt recept men i hennes generation är det sällan recept utan ”på en höft” och ”som man tycker” vilket gör mig galen. Men nu förstår jag att jag tidigare missat kryddpepparkorn och lagerblad.

Spartanskt, oansenligt och gott.

Önskar du något tjusigare men ändå enkelt så bjud på Juliansk Fisksoppa!

Annons

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Tove
  1 januari, 2020 at 09:26

  Vad fint att du fick ihop en god middag av det du hade hemma! Mitt bästa spartips är att baka sitt eget bröd. Detta är mitt bästa recept:

  50 g jäst
  1 liter vatten
  ev. lite olja
  5 dl grovt rågmjöl
  1 dl vetekross (kan uteslutas)

  1 riven morot
  några tsk salt
  vetemjöl tills degen har bra konsistens (= släpper fr bunken om jag bakar mha degblandarmaskin)

  Jäsa i minst 1 timme. Sedan gör jag typ frallor av denna deg och låter dem jästa i ca 30 min. Dessa penslar jag sedan med vatten precis innan jag sätter in dem i ugnen som värmts till 225 grader. Där gräddas de i mitten av ugnen i ca 18 minuter. Färdigt!

  Detta recept blir två plåtar. Om du inte har degblandarmaskin utan blandar degen för hand får du göra en halv sats. 🙂

  • Reply
   Johanna Ene
   2 januari, 2020 at 17:09

   Tack för ett så bra tips! Är själv usel på det här med brödbakning, men här finns ju pengar att spara. Usch vad dyrt bröd är. Har bakat scones en gång, det man inte kan misslyckas med men gissa vad… jag misslyckades så totalt! Haha…. håller mig till att baka söta degar, men tänker så ofta på det här med matbröd. Måste komma över scones-traumat. ^_^

   • Reply
    tove
    3 januari, 2020 at 10:08

    Scones är inte ens gott, jämfört med riktigt bröd. Testa nu mitt recept! De viktigaste ingredienserna är vatten, jäst, salt, rågmjöl och vetemjöl. Sen kan du ha i lite olja, nån riven morot, några frön (linfrön eller pumpakärnor), lite riven kokt potatis, vetekross eller rågkross OM du vill, men börja med något enkelt! Supergott, jag lovar! 🙂

    Om jag gör en deg på 1 liter vätska, som i receptet ovan, delar jag den sedan när den har jäst i fyra delar, gör korvar av dessa delar och skär sedan av bullar från korven. Jag håller inte på och rullar bullarna, det behövs inte. Det är enkelt, och ja, det tar lite tid men den mesta tiden är väntan på att degen ska jäsa/brödet ska bli färdigt i ugnen osv.

    När jag lagt bröden för att jäsa på sina plåtar brukar jag sätta ett larm på 10 minuter, sedan sätter jag på ungen. Då den tar ca 15-20 minuter att bli varm så har bröden fått jäsa i 30 minuter när jag sätter in dem. 🙂 Bra va?

    Jag lagade soppa inspirerad av dig häromdagen. Men det blev ändå inte den du lagat, utan en annan. Men ändå – inspirationen kom på något vis från detta inlägg! 🙂

Kommentera